Het Leids Barok Ensemble

Het Leids Barok Ensemble is opgericht in 1988 en staat onder leiding van Roelof Balk.
Het ensemble, dat bestaat uit ca.15 strijkers en clavecimbel, speelt in lage stemming, met de A op 415 Hz, een halve toon onder de ‘moderne’ stemming. Om het klankideaal van de ‘oude muziek’ zo dicht mogelijk te benaderen gebruiken de strijkers van het LBE darmsnaren. Ze spelen bovendien vaak op originele instrumenten uit de 18e eeuw of copieën daarvan. Het LBE was het eerste amateur-barok-orkest in Nederland dat speciaal barok-strijkstokken liet vervaardigen voor het ensemble. De invloed van de strijkstok op de klank en de streektechniek is groot. De instrumenten worden met de authentieke stokken wendbaar, de frasering wordt vergemakkelijkt en de klank wordt licht en transparant. De elementen spontaniteit, frisheid, maar ook dramatiek worden toegevoegd door de leden van het LBE zelf, dat zonder dirigent opereert, wat het voordeel heeft van grotere concentratie op samenspel.

Het repertoire bestrijkt de periode van 1600 tot ca. 1775. Componisten als Bach, Händel,Vivaldi enTelemann staan regelmatige op de speellijst, maar ook volslagen onbekenden maken soms hun opwachting, zoals Weichlein, Brescianello, Holzbauer en Solnitz. Daarnaast wordt ook werk uitgevoerd van componisten die alleen bij een klein publiek bekendheid genieten, zoals Biber, Dall’Abaco, Muffat, Hellendaal, van Wassenaer en Avison.

Het LBE heeft in de loop der tijd met een flink aantal solisten opgetreden. Toppers (anderen niet te na gesproken) waren: Alfredo en Cecilia Bernardini (hobo en viool), Peter de Groot (counter-tenor), Franc Polman (viool), Lucia Swarts (cello), Nicola Wemyss (sopraan), Nadia Wijzenbeek (viool). Sommige solisten worden gevraagd het LBE voor een korte (repetitie-) periode te coachen.

Het LBE gaat eens in de twee jaar op tournee. Landen die zijn ‘aangedaan’: Denemarken, Engeland, Italië, Frankrijk, Oostenrijk en Spanje.

Dit jaar bestaat het LBE 25 jaar en de tournee zal in Portugal plaats vinden.