Alternatieve componisten

 
zondag 2 april 15:00
Protestantse Kerk
Zuiderkerklaan
Limmen (NH)

zaterdag 8 april 20:15
Lokhorstkerk
Pieterskerkstraat 1
Leiden

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

programma

Solist: Han Tol, blokfluit

Christoph Graupner Concert in F  GWV 323
Giuseppe Valentini Concerto grosso op.7 nr.2 in d
Pieter Hellendaal Concerto grosso op.3 nr.5 in D
Josef Starzer Divertimento in C
Giovanni Legrenzi Sonata a quattro nr.6  uit La Cetra op.10 boek 3
Heinrich Ignaz Franz Biber Sonate 8 uit Sonatae Tam Aris Quam Aulis Servientes

 

Alternatieve componisten

Het Leids Barok Ensemble wijdt zijn voorjaarssessie aan Alternatieve Componisten. Maar hoe herken je een Alternatieve Componist? Aan zijn haar, aan zijn gedrag?    Als we naar portretten van componisten uit de 17e en 18e eeuw kijken, alternatief of niet, zien we vrijwel steeds haar dat heel wat langer is dan dat van de Beatles uit 1965. Nee, het gaat om componisten die zich wat afzijdig houden van de grote concertpodia, omdat het daar al zo’n gedrang is met Bach, Händel, Vivaldi en nog zo’n paar ijzeren namen.
Niet dat we een hekel aan die grootheden hebben, integendeel, maar de Alternatieven zijn zeker niet (zoals boze tongen beweren) terecht vergeten. Ten eerste zijn ze niet vergeten, want het LBE speelt ze, en ten tweede gaat u muziek horen die alleszins de moeite waard is: een divertimento van Josef Starzer, tijdgenoot van Haydn en al net zo galant, een concerto grosso van Giuseppe Valentini, in vurigheid zeker niet de mindere van Vivaldi of Corelli. Christoph Graupner leert u kennen in zijn betoverende blokfluitconcert, gespeeld door de Nederlandse blokfluitist Han Tol, die in Bremen professor aan de Hochschule für Künste is.
En Heinrich Ignaz Franz Biber is voor vaste bezoekers van het LBE al lang geen onbekende meer: hij wordt wel de Jimmy Hendrix van de tweede helft van de 17e eeuw genoemd, vanwege zijn virtuositeit op de viool en zijn enorme experimenteerdrift. Ook Pieter Hellendaal is voor velen een buitenbeentje: Amsterdam en Leiden konden hem niet bekoren, en hij vertrok naar Engeland om daar carrière te maken. Bij Giovanni Legrenzi tenslotte kun je in zijn instrumentale kamermuziek horen dat hij ook een voortreffelijk componist van opera’s was. It’s true!

Toegangsprijzen:

Limmen: € 10,-
Leiden
: € 15,- / CJP, 65+  € 12,50 / kinderen gratis

Veel Bach!

 

flyer 2015-1_001Concert Vessem:
8 maart 2015, 15:00 uur
St Lambertuskerk,
Servatiusstraat 8
5511 AG Vessem

Concert Leiden:
15 maart 2015, 15:00 uur
Lokhorstkerk
Pieterkerkstraat 1,  Leiden

 

 

 

 

 

 

 

programma 

Solisten: Doretthe Janssens, traverso / Wibe Moll, viool / Theo Goedhart, clavecimbel

 J.S.Bach Suite no.2 in b BWV 1067 voor traverso en strijkers

J.S.Bach Brandenburgs Concert nr. 5 in D, BWV 1050 voor traverso, viool, clavecimbel en strijkers

A. Corelli Concerto Grosso op.6 no. 4

F.X. Richter Symfonie nr. 5 in  C

J.H.Schmelzer  Sonatas a 5 no.7 uit Sacro-Profanus Concentus Musicus

Zou hij het nou in de gaten hebben gehad, die Christian Ludwig, Markgraaf van Brandenburg, zo’n driehonderd jaar geleden, dat de concerten die ene Johann Sebastian Bach aan hem opdroeg tot de allergrootste werken uit de muziekliteratuur behoorden (en nog steeds behoren, trouwens)? Het Leids Barok Ensemble in elk geval wel.
Het vijfde Brandenburgse concert wordt gespeeld in onze komende concertserie. ‘Veel Bach’ is het thema want ook de Tweede Suite van Bach zal worden uitgevoerd. Dat Bach ook goed naar zijn voorgangers heeft geluisterd is te horen in de sonate uit Sacro-Profanus Concentus Musicus van Johann Heinrich Schmelzer en vooral in een Concerto grosso van Arcangelo Corelli. Als contrast zal ook een werk van een van de grotere componisten van de Mannheimer school, Franz Xaver Richter te horen zijn: galant, en volgens Mozart ‘charmant geschreven’.

De muzikale leiding is in de vertrouwde handen van concertmeester Roelof Balk.

Toegangsprijzen
Vessem: vrij toegang, collecte na afloop
www.behoudlambertuskerkvessem.nl

Leiden: 12,50 euro, CJP / Pas 65+ 10 euro, kinderen gratis

Extra Concert

Vlieland:Datum: 23 mei 2015, 20:30 Locatie: Nicolaaskerk, Kerkplein 7, 8899 AW Vlieland  Prijzen: € 10 ( – ) of € 15 ( + ); (kinderen € 3 of € 5)  meer info via http://www.protestantsegemeentevlieland.nl

“Met de Franse slag”

LBE A4 poster najaar 2014 v2_01

Het Leids Barok Ensemble geeft op zondag 23 november een concert in de Lokhorstkerk te Leiden, Pieterskerkstraat 1, onder de titel “Met de Franse slag”. Niet omdat er half werk geleverd gaat worden, maar omdat alle werken een Franse inslag hebben. Het concert begint om 15.00 uur, en er zijn alleen kaarten aan de zaal verkrijgbaar (prijzen: € 12,50 / CJP en 65+ € 10,- / kinderen gratis).

De gambiste Cassandra Luckhardt zal optreden als soliste in de Suite in D voor viola da gamba en orkest van Telemann, gecomponeerd tijdens diens eerste jaren als stedelijk muziekdirecteur van Hamburg, maar in een onmiskenbaar Frans idioom.

Het orkest speelt voorts werken van Rameau, Charpentier, Muffat en Purcell. Rameau is vertegenwoordigd met een van zijn Concerts en sextuor, een zesstemmig werk, gearrangeerd door een van zijn tijdgenoten uit een trio voor viool, cello en clavecimbel. Charpentier, wiens preludium tot het Te Deum later de “Eurovisiemars” werd, heeft naast kerkmuziek en werken voor het muziektheater ook kamermuziek geschreven. Van hem klinkt de instrumentale suite “Concert pour quatre parties de violes”. Muffat is eerder Europeaan dan Fransman: hij heeft in Frankrijk, Duitsland, Oostenrijk en Italië gewerkt. Zijn concerto “Dulce somnium” laat al deze invloeden horen. Purcell stamt uit de oude Engelse koortraditie maar laat in zijn werken ook Franse en Italiaanse invloeden horen. Ook hij schreef naast kerkmuziek veel muziek voor het theater, en daarvan zal de toneelmuziek voor “The Gordian Knot Untied” klinken.

Cassandra Luckhardt won de Prijs voor de meest belovende individuele musicus tijdens het Internationale Van Wassenaer Concours, en heeft daarna een internationale reputatie opgebouwd als solist, kamer- en orkestmusicus en docent op cello en viola da gamba. Ze trad op met The Academy of Ancient Music, Amsterdam Baroque Orchestra, The King’s Consort, Musica ad Rhenum en Il Complesso Barocco. Ze concerteerde in heel Europa, in China, Australië, Japan, Rusland, Israël, de VS en door heel Nederland.

Voor het concert in Vries kunt u kaarten reserveren via: http://www.kerkconcertenvries.nl

Bachs Bron met het Leids Barok Ensemble & het William Byrd Vocaal Ensemble

LBE WBVE flyer 2014

Bachs Bron
Cantates van de jonge Bach en zijn inspiratiebronnen
Op 28 en 29 juni geven het William Byrd Vocaal Ensemble en het Leids Barok Ensemble een gezamenlijk concert, met vroege cantates van Johann Sebastian Bach en enkele van zijn inspiratiebronnen. De muziek wordt in de authentieke
klankkleur uitgevoerd, op barokke instrumenten. De solisten zijn Niels Berentsen en Jan Douwes.
De concerten vallen voor het William Byrd Vocaal Eensemble samen met een feestje; het koor bestaat dan precies 1/3 eeuw en staat al die jaren onder bezielende leiding van Nico van der Meel.
De jonge Bach had zijn grootse, vernieuwende vormen nog niet ontwikkeld, maar hij was bijzonder leergierig. Om de beste componisten van zijn tijd  – waaronder Buxtehude, Kuhnau en Tunder – zelf te kunnen horen legde hij lange
voetreizen af van vaak honderden kilometers. Bachs vroege cantates zijn nog sterk beïnvloed door hun voorbeelden.

Op het programma staan twee cantates die Bach vòòr zijn 23e geschreven moet hebben. Het zijn Bachs vroegst bekende cantate, BWV 4, en het prachtige “Aus der Tiefen rufe ich, Herr, zu dir”, BWV 131. Het Leids Barok Ensemble heeft
de unieke bezetting die kenmerkend is voor deze vroege cantates. De cantates zijn ingebed in werken waar Bach door geïnspireerd moet zijn, van destijds beroemde tijdgenoten. En er is een rijke bewerking van Bach te horen, van een ouder motet van waarschijnlijk Kuhnau.

Bachs Bron
William Byrd Vocaal Ensemble en het Leids Barok Ensemble, o.l.v. Nico vander Meel. Solisten zijn Niels Berentsen, tenor, en Jan Douwes, bas. Muziek van J.S. Bach (cantates 4 en 131), Buxtehude, Tunder en Kuhnau.

zaterdag 28 juni, 20:15, Oude Kerk, Dorpsstraat 59, ZOETERMEER
zondag 29 juni, 15:00, Lutherse Kerk, Hooglandse Kerkgracht 26, LEIDEN

Voor kaartverkoop verwijzen we naar: www.williambyrd.nl. U kunt via de website in de voorverkoop een kaart met korting krijgen.

Voorjaar 2014 – weer veel te genieten met het Leids Barok Ensemble

Hotteterre_flute-a-bec

Het LBE houdt de intensiteit van het jubileumjaar 2013 voorlopig nog even vol. In het voorjaar van 2014 zijn er maar liefst drie programma’s te genieten, waarvan één overzee!

Voorjaarsconcerten

Het reguliere voorjaarsproject van het LBE, met als solisten

Han Tol, Isabella Mercuri, blokfluit en Wiveka Elion, viool

 

 

 

 

 

Programma:

  • J.S. Bach, Vierde Brandenburgs Concert in G, BWV 1049
  • Ch. Avison, Concerto Grosso naar Scarlatti  no. 7 in g
  • A. Corelli, Concerto Grosso voor 2 blokfluiten en strijkers in F, Opus 6 nr 2
  • G.Ph. Telemann, Suite in Bes, TWV55:B5
  • F.X. Richter – Sinfonia nr.59 in Bb

Concerten

zondag 6 april,  15.00, Protestantse Kerk, Zuiderkerklaan, Limmen

zondag 13 april, 15.00, Lokhorstkerk, Pieterskerkstraat 1, Leiden

 

Schotlandtournee

Het moest er een keer van komen. Met onze gewaardeerde soliste, Nicola Wemyss, sopraan gaan we in haar thuisland twee concerten geven. Op het programma werken van Avison, Händel, Telemann en Biber

Concerten

donderdag 29 mei, 19.30, Canongatekrik, 153 Canongate, Edinburgh

zaterdag 31 mei, 20.00, St Salvatore Chapel,St. Mary’s Place, St. Andrews

 

Samenwerking William Byrd Vocaal Ensemble – Leids Barok Ensemble

Tijdens het project waarbij Nico van der Meel soleerde in het najaar van 2013 werden de plannen gesmeed voor een volgende samenwerking met het William Byrd Vocaal Ensemble, dat onder zijn leiding staat. Dit wordt het tweede concert dat het LBE en dit koor samen zullen uitvoeren.

Concerten

zaterdag 28 juni, Oude Kerk, Zoetermeer

zondag 29 juni Evangelisch – Lutherse Kerk, Leiden

Extra concerten in Hoorn en Maarssen

In het jaar van het 25-jarig bestaan geeft het LBE naast de reguliere voorjaarsconcerten twee extra concerten met medewerking van Doretthe Janssens, traverso. 

Pieter Hellendaal – Concerto Grosso op. 3 nr. 4

Antonio Vivaldi – Fluitconcert in D-groot (il Gardellino) en G-klein (la Notte)

Franz Xaver Richter (1709-1789) – Sinfonia VII in C-groot

Georg Friedrich Händel  (1685-1759) – Concerto Grosso op. 6 nr. 7

Vrijdag 7 juni 2013 Hoorn, Oosterkerk, Grote Oost 58-60, aanvang 20.00, concert i.h.k.v. het Festival Hoorn Oude Muziek Nu

http://www.oudemuzieknu.nl/www/programma.html

Zaterdag 8 juni Maarssen, Dorpskerk, Kerkweg 19, aanvang 20.00, het betreft een benefietconcert, voor de derde keer alweer,  ten behoeve van sYin, de Stichting Youth in Nepal, die een kindertehuis beheert.

Benefietconcert8juni2013-1