Blog
Bizarre Barok
zaterdag 4 juni 2022, 20:30: Vlieland (Nicolaaskerk)
zaterdag 11 juni 2022, 20:15: Leiden (Lokhorstkerk)
Het zijn barre tijden! Met onze solist Fred Edelen drijven we met de eb naar Vlieland en spoelen daarna hopelijk met de vloed weer terug naar de Lokhorstkerk in Leiden, alwaar het dak naar beneden dreigt te komen (klik hier om meer te zien).
Daar brengen we letterlijk een te gek programma. Dat begint al bij Telemann’s Suite la Bizarre, absurd eigenlijk. Daarna spelen we het extreme celloconcert in A van Carl Philipp Emanuel Bach met Fred Edelen als wervelend solist. Dat kan je al geen barok meer noemen.
Na een adempauze met koffie gaan we snel verder met The Mad Lover van John Eccles, waar onze drie alten multi-ritmisch de show stelen. En we sluiten spelenderwijs af met een verbluffend divertimento van de nog maar 16 jarige Mozart, die toen al onnavolgbaar was.
Eigenlijk kan dit allemaal niet. Maar we doen het toch! En we hopen u bij één van onze concerten te kunnen begroeten.
klik hier voor programma en toelichting
Hartelijke groet,
Het LBE
concerten najaar 2021
Und Drang!
Na twee jaar stilte gaan we dit najaar weer los!
Leiden zondag 14 november 15:00, Lokhorstkerk
Vessem zondag 21 november 15:00, Lambertuskerk
Terheijden zondag 12 december 14:00 en 15:30, Witte Kerkje
Heinrich Ignaz Franz Biber von Bibern: Sonata XII in A uit ‘Fidicinium Sacro Profanum’
Tomaso Giovanni Albinoni: Sinfonia à 4 voor strijkers in Bes (T.Si 6)
Georg Friedrich Händel: Hoboconcert nr 3 in g (HWV 287)
Alessandro Marcello: Hoboconcert in d
Soliste: Dorota Gorlow
Carl Philipp Emanuel Bach: Sinfonie nr 6 in E (Wq 182-6)
concerten wederom uitgesteld wegens Covid-19
Al onze concerten van het jaar 2020 zijn afgelast.
De voorjaarsconcerten van 2020 die eerder zijn verplaatst naar juni 2021 worden uitgesteld naar het najaar van 2021
Strijkersvuurwerk bij het Leids Barok Ensemble
Vuurwerk: verboden!
Maar de strijkers van het Leids Barok Ensemble laten zich daar niets aan gelegen liggen. De voorjaarsconcerten knetteren en knallen erop los, is het niet in het door Sweelinck bewerkte lied over de oorlogsgod Mars, dan toch wel in de muziek die Boccherini schreef over de nachtmuziek in de straten van Madrid, of in de operamuziek bij Timon of Athens van Purcell. Ook de meest talentvolle zoon van de oude Bach, Carl Philipp Emanuel, draagt met zijn virtuoze celloconcert in A bij aan de feestvreugde. De Amerikaanse cellist Fred Edelen, die als plaatsvervangend solocellist deel uitmaakt van het Concertgebouworkest, neemt de solopartij voor zijn rekening. En als klap op de vuurpijl is er nog meer strijkersvuurwerk in een van de uitermate expressieve strijkerssymfonieën van Felix Mendelssohn-Bartholdy, op twaalfjarige leeftijd geschreven door deze vroegrijpe componist.
zondag 29 maart 15.30 uur: Terheijden, Witte Kerkje, Hoofdstraat 1
zondag 5 april 15.00 uur: Leiden, Lokhorstkerk, Pieterskerkstraat 1
zaterdag 12 juni 2021: Leiden, Lokhorstkerk, Pieterskerkstraat 1
zondag 13 juni 2021: Terheijden, Witte Kerkje, Hoofdstraat 1
zondag 13 juni 2021: Terheijden, Witte Kerkje, Hoofdstraat 1
- Henry Purcell (1659 – 1695)
Overture en Curtain Tune uit The Masque of Timon of Athens
- Alberto Mattero (geb. 1937)
Fantasia “Une jeune filette”
- Carl Philipp Emanuel Bach (1717 – 1788)
Celloconcert in A (Wq 172)
Solist: Fred Edelen
- Jan Pieterszoon Sweelinck (1562 – 1621)
Est-ce Mars
- Luigi Boccherini (1743 – 1805)
La Musica Notturna delle Strade di Madrid, op. 30 n. 6
- Felix Mendelssohn Bartholdy (1809 – 1847)
Strijkerssymfonie no. 6 in Es (MWV N 6)
NAJAARSSTORMEN
Het Leids Barok Ensemble viert dit jaar zijn dertigste verjaardag. Met een feestelijk programma zoeken we naar de uitersten in expressie, die zo kenmerkend zijn voor de Barok. De najaarsstormen jagen door de muziek, maar daarnaast is er plaats voor de momenten van verstilling die ook zo goed bij het herfstseizoen passen.
De concerten vinden plaats op:
Zondag 11 november 2018, 16:00 uur in de Lokhorstkerk, Pieterskerkstraat 1 te Leiden.
Toegangskaarten à € 12,50/10,00 zijn aan de zaal verkrijgbaar.
Zondag 18 november 2018, 15:15 uur in de Engelse Kerk, Begijnhof 48 te Amsterdam.
Toegang gratis, vrijwillige bijdrage bij de uitgang.
Het concert start met de dramatische Ouverture “Hippolyte et Aricie” van Jean-Philippe Rameau. Storm en extravagantie is er in het Concerto nr. 8 “La Pazzia” oftewel “de gekte” van Francesco Durante. Als tegenwicht is er zeker verstilling in het Concerto in C, RV 82, voor luit en strijkers van Antonio Vivaldi.
De bekende barokhoboïsten Dorota Gorlow en Waldemar Bomba soleren in een concert voor twee hobo’s van Tommaso Albinoni.
Bij het concert in Leiden komen tevens enkele reünisten het orkest versterken, alsmede een voor LBE-begrippen ongehoord grote groep blazers, teneinde de al even stormachtige 25e symfonie van Mozart uit te voeren. Voor deze symfonie is oude-muziekspecialist Teunis van der Zwart aangetrokken als coach, en hij zal tevens het dirigeerstokje ter hand nemen – een revolutie voor het LBE, dat anders altijd zonder dirigent speelt.
Solisten
Dorota Gorlow is geboren in St.Petersburg maar groeide op in Krakau, waar zij startte met haar muzikale opleiding aan de School for Young Talents on Piano. Aan de Cracow Academy of Music behaalde zij haar masterdiploma moderne hobo en muziekonderwijs. In 2009 studeerde zij aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag af met een bachelordiploma historische hobo bij Frank de Bruine. Ze werd bekroond met de S. Cohen prijs in 2006 en heeft deelgenomen aan masterclasses van Alfredo Bernardini, Michael Niesemann en Marek Niewiedzial. Dorota werkte samen met de dirigenten Simon Standage, Paul McCreesh, Jaap ter Linden, Alfredo Bernardini, Peter van Heyghen, Teunis van der Zwart, Laurence Cummings, Hoite Pruiksma, Klaas Stok, Milos Valent, Marek Stryncl, Ralf Sochaczewsky en Hidemi Suzuki. Haar repertoire omvat het brede spectrum van kamermuziek tot en met de grote instrumentale werken met koor. Zij is medeoprichter van theOBOEensemble (early music), het klassieke blaaskwintet Quintessence en het barokorkest Nova Silesia. Dorota speelt vaak bij Symphonie Atlantique en Concerto Valiante in Den Haag; Ribattuta Musica in Hilversum en Exxential Bach in Potsdam. In mei 2018 speelde zij in het Concertgebouw Amsterdam met het Orkest van de Achttiende Eeuw onder Iván Fischer. In April 2019 speelt zij de Matthäus Passion van Bach met Holland Baroque onder leiding van Reinbert de Leeuw.
Waldemar S. Bomba studeerde modern hobo bij Stanisław Malikowski aan de Chopin muziekacademie in Warschau. Hij besloot zich hierna toe te leggen op de historische uitvoeringspraktijk en kwam naar Nederland om bij Frank de Bruine historische hobo te studeren aan de conservatoria van Utrecht en Den Haag. Naast zijn deelname aan verschillende cursussen en masterclasses, trad Waldemar op met verschillende Europese orkesten, zoals het New Chamber Orchestra in Warschau, de Capella Cracoviensis, Ribatuta Musica, Concerto d’Amsterdam, het Orkest van de Achttiende Eeuw, The Northern Consort, The Bach Choir & Orchestra of the Netherlands, Collegium Musicum, Il Concerto Barocco, Musica Poetica, Apollo Ensemble, Capella Brabant, Solamente Naturali, Musica Amphion en verschillende andere ensembles.
Hij is tevens medeoprichter van het oude-muziekensemble theOBOEensemble.
Waldemar speelt op een barokhobo die is gebouwd door Toshi Hasegawa in 2005, en een kopie is van een instrument van Jacob Denner, ca. 1720.
Teunis van der Zwart is een van de toonaangevende hoornisten van zijn generatie, en maakte furore als bespeler van de natuurhoorn. Hij is een internationaal vermaard specialist op zijn instrument, en actief als solist, kamermuziekspeler, docent, dirigent en coach.
Als solist speelde hij onder dirigenten als Frans Brüggen, Phillipe Herreweghe, René Jacobs, Jos van Veldhoven, Ivor Bolton, Hidemi Suzuki, Michael Willens en Ivan Fischer.
Hij maakte CD opnamen als solist met o.a. het Freiburger Barock Orchester, het Orkest van de Achttiende Eeuw. Zijn vaste kamermuziekpartners zijn Isabelle Faust, Alexander Melnikov en Shuann Chai.
Teunis van der Zwart is artistiek directeur van Music Meeting Heiloo en hoofd van de Oude Muziek Afdeling van het Conservatorium van Amsterdam.