Het vinkje van Vivaldi

Solist: Doretthe Janssens, traverso

 

zondag 18 november 15:00

Dorpskerk

Brink 3 Vries

 

zondag 25 november 15:15

Lokhorstkerk

Pieterskerkstraat 1, Leiden

 

 

Samuel Scheidt   Pavane uit Ludi Musici

Alessandro Scarlatti – Uit “6 Concerts in 7 parts” Concerto grosso III & IV

Antonio Vivaldi  Fluitconcert in D op.10 no.3 “Il Gardellino”

Antonio Vivaldi  Fluitconcert in g klein op.10 no.2 “La Notte”

Wilhelm Friedemann Bach  Ouvertüre in G klein

Wel eens gehoord van de Bresciaspies of polenta osei? In Italië stonden leeuweriken, kwikstaarten en kwartels op het barokke menu. Geen goudvinken (gardellini). Die mochten blijven zingen, ook van Vivaldi. Hij heeft er één afgezonderd in zijn fluitconcert. In het andere concert schildert hij als een impressionist de nacht.

Elk vogeltje zingt zoals het gebekt is en daarom is de toeschrijving van de ouverture aan zoon W.F. Bach vermoedelijk foutief. Wij houden het op een interessante fladderaar uit Beieren.

Er zijn ook twee krombeksnavels in de populatie: Scheidt en Scarlatti. Hun harmonische wendingen en dissonanten nemen een vlucht die ons ver van huis brengt.

Hierover gesproken: Geminiani is misschien wel de vreemdste vogel. Hij heeft in zijn Concerto Grosso Corelli’s ei uitgebroed en rust in Ierland, niet op een bord polenta, maar onder een vers gepoetste koperen grafsteen.

Doretthe Janssens

Doretthe Janssens studeerde moderne fluit bij Ingrid Deij en traverso bij Marten Root, beide aan het Utrechts Conservatorium. Ook heeft zij een aantal jaren muziekwetenschap aan de Universiteit van Utrecht gestudeerd.
Doretthe speelde in diverse orkesten, waaronder The Northern Consort, Das Kleine Konzert, Anima Eterna, Tafelmusik, Die Kölner Akademie, Cappella Coloniensis, Corona Artis, Das Neue Orchester en ze is een vast lid van het barokorkest van de Nederlandse Bachvereniging.

In de afgelopen jaren heeft ze kamermuziek gespeeld en opgenomen met het Schönbrunn Ensemble, Camerata Trajectina, Musica Amphion en haar eigen kamermuziekensemble FIER.
Doretthe geeft les op zowel de moderne dwarsfluit als de traverso en heeft een methode voor de traverso geschreven, die in het Nederlands, Engels en Duits is verschenen.