‘Onder Invloed’

soliste: Talitha van der Spek, mezzo-sopraan

m.m.v. Elly van Munster, Theorbe

zaterdag 16 juni 20:30
Protestantse Kerk
Kerkplein 7
Vlieland

zondag 17 juni 16:00
Nederlands Hervormde Kerk
Paesens-Moddergat

zaterdag 23 juni 20:30
Lokhorstkerk
Pieterskerkstraat 1
Leiden 

 

 

Jean Baptiste Lully  Divertissement’ d’Armide – aria’s, ouverture & dansen

Richard Mudge Concerto no.3  in seven parts, in G groot

Jospeh Haydn  Arianna a Naxos – aria

Jean-Philippe Rameau Concert en Sextuor no.2 in G

Heinrich Ignaz Franz Biber  Fidicinium Sacro Profanum no.1 in B klein

uit Philidor Manuscript  Concert á Louis XIII

De rode draad van dit wadden-programma begint op het eiland Naxos, waar Ariadne de weg terug vindt door een kluwen wol. Ze trouwt daar met Dionysos, de God van de wijn. De draad brengt ons op het thema: ‘onder invloed’. Maar waar de draad op te pakken? We kiezen Haydn (Wenen) en gaan van daar naar Biber (Salzburg). Biber’s invloed reikt tot Paganini, maar die hoort u niet dit keer. Nee, dan liever een lijntje gelegd naar Mudge (Birmingham) die onder invloed stond van Händel, die op zijn beurt onder invloed had gestaan van A. Scarlatti (in Rome). De eerste en de laatste, die spelen we weer wèl. Dankzij de wol vindt Ariadne haar mythologische ‘zuster’ Armide in het verre Versaille, waar Lully geen invloed van anderen duldt. Zijn opera brengt Armide de roes die liefde heet, maar het geliefde object komt niet in haar invloedssfeer, wat leidt tot dolk en dood. De wol is weer een kluwen geworden bij Rameau, die een eindje verderop en een beetje later met tong in wang een paar muzikale portretjes aflevert die eeuwig mogen duren.  

 

Talitha van der Spek

TALITHA VAN DER SPEK MARJOLEIN LEVERTalitha van der Spek studeerde zang aan het Conservatorium van Amsterdam bij Margreet Honig. De afgelopen jaren zong zij rollen bij diverse operagezelschappen, waaronder De Nederlandse Opera (Carmen), De Nationale Reisopera (Resident Artists Program: Dritte Dame, Vendredi), de Dutch National Opera Academy (Marcellina, 2nd Witch), Opera Festa (Clytemnestre) Opera Spanga (Aufseherin). Zij zong en danste in de dansvoorstelling Merg van het choreografenduo Leine en Roebana, waarin zij werkte met o.a. Helena Rasker en het Locke Consort. Het Concerto delle Donne met Claron McFadden werd geselecteerd om het slotconcert van de week van Jong Talent op Radio 4 te verzorgen. Ook zong zij met barokorkest Eik en Linde o.l.v. Franc Polman, waarvan een live-registratie op cd verscheen: La Diavolessa. Als soliste werkte zij met dirigenten als Jos van Veldhoven, Jos Vermunt en Alfredo Bernardini. Zij is tevens de zangeres van barokensemble Les Eléments, dat in heel Nederland concerten geeft en dat optrad in het Concertgebouw en live op Radio 4 te horen was. Zij vormt een duo met pianist Harimada Kusuma en zij spelen hun liedprogramma ‘Going to heaven!’ door het hele land. 

In september 2012 verschijnt de cd de Triomfeerende Min van Carolus Hacquart, door Camerata Trajectina, waarop zij verschillende rollen zingt. Dit seizoen zingt zij verder nog rollen bij Opera Nijetrijne en Holland Opera.