Bachs Bron met het Leids Barok Ensemble & het William Byrd Vocaal Ensemble

LBE WBVE flyer 2014

Bachs Bron
Cantates van de jonge Bach en zijn inspiratiebronnen
Op 28 en 29 juni geven het William Byrd Vocaal Ensemble en het Leids Barok Ensemble een gezamenlijk concert, met vroege cantates van Johann Sebastian Bach en enkele van zijn inspiratiebronnen. De muziek wordt in de authentieke
klankkleur uitgevoerd, op barokke instrumenten. De solisten zijn Niels Berentsen en Jan Douwes.
De concerten vallen voor het William Byrd Vocaal Eensemble samen met een feestje; het koor bestaat dan precies 1/3 eeuw en staat al die jaren onder bezielende leiding van Nico van der Meel.
De jonge Bach had zijn grootse, vernieuwende vormen nog niet ontwikkeld, maar hij was bijzonder leergierig. Om de beste componisten van zijn tijd  – waaronder Buxtehude, Kuhnau en Tunder – zelf te kunnen horen legde hij lange
voetreizen af van vaak honderden kilometers. Bachs vroege cantates zijn nog sterk beïnvloed door hun voorbeelden.

Op het programma staan twee cantates die Bach vòòr zijn 23e geschreven moet hebben. Het zijn Bachs vroegst bekende cantate, BWV 4, en het prachtige “Aus der Tiefen rufe ich, Herr, zu dir”, BWV 131. Het Leids Barok Ensemble heeft
de unieke bezetting die kenmerkend is voor deze vroege cantates. De cantates zijn ingebed in werken waar Bach door geïnspireerd moet zijn, van destijds beroemde tijdgenoten. En er is een rijke bewerking van Bach te horen, van een ouder motet van waarschijnlijk Kuhnau.

Bachs Bron
William Byrd Vocaal Ensemble en het Leids Barok Ensemble, o.l.v. Nico vander Meel. Solisten zijn Niels Berentsen, tenor, en Jan Douwes, bas. Muziek van J.S. Bach (cantates 4 en 131), Buxtehude, Tunder en Kuhnau.

zaterdag 28 juni, 20:15, Oude Kerk, Dorpsstraat 59, ZOETERMEER
zondag 29 juni, 15:00, Lutherse Kerk, Hooglandse Kerkgracht 26, LEIDEN

Voor kaartverkoop verwijzen we naar: www.williambyrd.nl. U kunt via de website in de voorverkoop een kaart met korting krijgen.