“Met de Franse slag”

LBE A4 poster najaar 2014 v2_01

Het Leids Barok Ensemble geeft op zondag 23 november een concert in de Lokhorstkerk te Leiden, Pieterskerkstraat 1, onder de titel “Met de Franse slag”. Niet omdat er half werk geleverd gaat worden, maar omdat alle werken een Franse inslag hebben. Het concert begint om 15.00 uur, en er zijn alleen kaarten aan de zaal verkrijgbaar (prijzen: € 12,50 / CJP en 65+ € 10,- / kinderen gratis).

De gambiste Cassandra Luckhardt zal optreden als soliste in de Suite in D voor viola da gamba en orkest van Telemann, gecomponeerd tijdens diens eerste jaren als stedelijk muziekdirecteur van Hamburg, maar in een onmiskenbaar Frans idioom.

Het orkest speelt voorts werken van Rameau, Charpentier, Muffat en Purcell. Rameau is vertegenwoordigd met een van zijn Concerts en sextuor, een zesstemmig werk, gearrangeerd door een van zijn tijdgenoten uit een trio voor viool, cello en clavecimbel. Charpentier, wiens preludium tot het Te Deum later de “Eurovisiemars” werd, heeft naast kerkmuziek en werken voor het muziektheater ook kamermuziek geschreven. Van hem klinkt de instrumentale suite “Concert pour quatre parties de violes”. Muffat is eerder Europeaan dan Fransman: hij heeft in Frankrijk, Duitsland, Oostenrijk en Italië gewerkt. Zijn concerto “Dulce somnium” laat al deze invloeden horen. Purcell stamt uit de oude Engelse koortraditie maar laat in zijn werken ook Franse en Italiaanse invloeden horen. Ook hij schreef naast kerkmuziek veel muziek voor het theater, en daarvan zal de toneelmuziek voor “The Gordian Knot Untied” klinken.

Cassandra Luckhardt won de Prijs voor de meest belovende individuele musicus tijdens het Internationale Van Wassenaer Concours, en heeft daarna een internationale reputatie opgebouwd als solist, kamer- en orkestmusicus en docent op cello en viola da gamba. Ze trad op met The Academy of Ancient Music, Amsterdam Baroque Orchestra, The King’s Consort, Musica ad Rhenum en Il Complesso Barocco. Ze concerteerde in heel Europa, in China, Australië, Japan, Rusland, Israël, de VS en door heel Nederland.

Voor het concert in Vries kunt u kaarten reserveren via: http://www.kerkconcertenvries.nl